Els Ftalats
Què són els ftalats i per què s'utilitzen?
Els ftalats constitueixen una classe de substàncies químiques que s'agreguen a diversos productes de consum comú. El 1994, als Estats Units, gairebé el 87% de tots els ftalats van ser emprats com a agents plastificadors en els productes de vinil, per tal de conferir flexibilitat. Els plastificadors són substàncies semblants a la melassa, que saturen una matriu tridimensional. Per exemple, en saturar una esponja dura amb aquestes substàncies, aquesta es torna flexible, però en passar el temps, la melassa surt de la matriu i l'esponja s'endureix de nou. Els ftalats representen més del 40% del pes dels productes de vinil flexible. A causa de que el vinil és un plàstic d'ús generalitzat, les persones estan sent exposades als ftalats a través de moltes fonts. S'utilitzen per a tota classe de productes domèstics (paper tapís, materials per al pis), aparells mèdics (catèters, bosses per a sang i sèrum), articles per a nens (biberons, joguines, matalassos per canviar bolquers i xumets) i productes d'embalatge ( ampolles sol ús, embolcalls per aliments). A més dels productes de vinil, la gent està exposada als ftalats a través dels cosmètics i dels productes aromàtics, com el perfum, el sabó, la loció i el xampú. També s'agreguen als pesticides, als adhesius, als segelladors i als productes per automòbils.
Hi haurà ftalats presents en els nostres cossos? Com entren al cos?
Un estudi realitzat pels 'Centers for Disease Control' centres per al control i prevenció de les malalties (CDC, per les sigles en anglès) el 2001, va confirmar la presència de certs ftalats en la gent.
Els ftalats entren al cos a través dels aliments, l'aire que respirem, el contacte amb la pell i les transfusions sanguínies. Segons la 'Environmental Protection Agency' Agència de Protecció al Medi Ambient dels Estats Units, (EPA, per les sigles en anglès), la font més gran de contaminació amb dietilhexil ftalat (DEHP), l'agent plastificador més comunament emprat, és a través dels aliments. El DEHP contamina els aliments durant l'emmagatzematge, a través dels embolcalls. De manera similar, estem contaminats amb altres ftalats d'ús comú com el ftalat diisononil (DINP).
Com afecten els ftalats a la salut?
Recentment el 'National Toxicology Program' programa nacional sobre la toxicologia (NTP, per les sigles en anglès) va expressar preocupació pel que fa als efectes negatius del DEHP (en nivells que es consideren com a normals per als adults) al desenvolupament dels nadons de dones exposades a aquesta substància durant l'embaràs.També hi ha preocupació que els nadons i nens homes exposats a nivells molt més grans dels acceptables per als adults, puguin patir problemes durant el desenvolupament del seu sistema reproductiu.
De quina manera regula el govern els ftalats?
El 1999, la Unió Europea va declarar una prohibició d'emergència sobre l'ús de certs ftalats a les joguines fabricades per a nens menors de tres anys. Aquesta prohibició, recentment renovada, es va basar en la possibilitat que els nadons absorbeixin nivells perillosos de ftalats i en els efectes perillosos que s'han observat en els estudis amb animals. Als Estats Units, el 1986, la 'Consumer Product Safety Commission' Comissió per a la Seguretat dels Productes de Consum (CPSC, per les sigles en anglès) i els 'Toy Manufacturers of America Fabricants de Joguines d'Amèrica (TMA, per seves sigles en anglès) van acordar imposar un límit voluntari de 3% de DEHP en els xumets i joguines utilitzats durant la dentició dels bebès. El 1998, la CPSC va demanar als fabricants que retiressin del mercat les joguines per a la dentició i els sonalls que contenen el ftalat DINP. No obstant això, aquests acords voluntaris no eliminen l'ús d'additius perillosos que no han estat investigats, ni la possibilitat que els nens siguin exposats a ells. De la mateixa manera, els adults estan exposats a substàncies químiques perilloses a través de diversos productes que contenen ftalats.
També existeixen normatives que regulen els ftalats en els plàstics que s'utilitzen per l'embolcall d'aliments, durant el seu processament, transport i emmagatzematge. La 'aliments i medicaments' Administració de Drogues i Aliments (FDA, per les sigles en anglès) estableix que per al butil benzo ftalat (BBP) i el diisononil ftalat (DINP) 'el seu ús és segur' en concentracions de fins a l'1 % i 43%, respectivament. En examinar de prop aquesta provisió, es fa evident que diverses d'aquestes normes es poden infringir amb molta facilitat. Per exemple, el reglament estableix que els plàstics s'han d'utilitzar 'a temperatures que no sobrepassen la de l'ambient'. És a dir, que l'escalfar aliments embolicats en plàstic en un microones podria considerar perillós, però és una pràctica comuna i quotidiana als Estats Units.
Qui està lluitant per l'eliminació dels ftalats i com puc ajudar en aquesta lluita?
Si voleu saber més sobre com evitar una exposició als ftalats ia altres substàncies químiques perilloses agregades al vinil, visiteu les organitzacions i els llocs a la xarxa enumerats a continuació. No només aprendrà sobre el cicle del vinil, des de la seva producció fins al botadero, sinó que també podrà unir-se al cor de les campanyes de consumidors que clamen per l'eliminació d'aquest plàstic tan perjudicial.
Organitzacions:
Els ftalats en materials de construcció:
Healthy Building Network, (xarxa de materials segures per a la construcció)
Comuniqui amb: Bill Walsh, 202-232-4108, bill@healthybuilding.net
Els ftalats als cosmètics:
Coming Clean, (Comptes Clars) http://www.come-clean.org/
poseu-vos en contacte amb: Bryony Schwan, 406-543-3747, swan@womenandenvironment.org
Els ftalats en l'equip mèdic:
Salut sense Dany, (medicina pecat Perill) http://www.noharm.org/
Comuniqui amb: Stacy Malkan, 202-234-0091, ext. 14, smalkan@hcwh.org
Els ftalats a l'esmalt d'ungles:
Environmental Working Group, (Grup de Treball Sobre el Medi Ambient) http://www.ewg.org/
Comuniqui amb: Mike Casey, 202-667-6982, mcasey@ewg.org
Els ftalats en joguines:
Greenpeace
Comuniqui amb: Lisa Finaldi, lisa.finaldi @ dialb.greenpeace.org
Pàgines a la xarxa:
Per a més informació sobre els ftalats, aneu a:
La pàgina web de Our Stolen Future (el nostre futur robat)
Per a més informació sobre els perills per a la salut que presenten els ftalats i les dades sobre la seva presència en el cos, acudeixi a:
Informe recent sobre els ftalats per Health Care Without Harm (medicina sense perill) i L'informe de 2001 per Centers for Disease Control (els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties ) sobre el monitoratge de les substàncies químiques en els nostres cossos [ http://www.cdc.gov/exposurereport/ ]
Per a més informació sobre els ftalats en els cosmètics, aneu a:
Nou informe sobre els ftalats en els cosmètics i http://www.ewg.org/pub/home/ reports/beautysecrets/chap3.html
Per a més informació sobre els ftalats en els aparells i l'equip mèdic, vagi a:
http://www.noharm.org/library/docs/Use_of_Di-2-Ethylhexyl_Phthalate_in_PVC_Medica.pdf
http://www.noharm.org/library/docs/Going_Green_3-6_DEHP_Exposures_During_the_Medi.pdf
Per a més informació sobre els ftalats en els productes domèstics i les joguines de vinil, vagi a:
http://www.myhouseisyourhouse.org/